50 Activiteiten tijdens de Kerstvakantie

Yvan Veldeman

Yvan is al jaren actief als projectmanager en helpt Diane bij het realiseren van projecten, zowel qua planning, logistiek en marketing.

Leestijd:
7:00 min

Kerstvakantie Activiteiten

Welkom bij onze feestelijke gids voor de kerstvakantie! De vakantieperiode is een tijd van samenzijn, vreugde en creativiteit. Of je nu binnen blijft of de kou trotseert voor avonturen buiten, we hebben een lijst samengesteld met 50 leuke activiteiten om jouw kerstvakantie extra speciaal te maken. Of je nu geniet van knusse momenten met familie, avontuurlijke buitenactiviteiten plant of jezelf trakteert op ontspannende momenten, er is voor elk wat wils. Laten we samen de magie van de kerstvakantie ontdekken!

Thuisactiviteiten met Kinderen

  1. Kerstkoekjes bakken: Breng de familie samen en geniet van een gezellige bakmiddag. Maak diverse vormen koekjes en versier ze met kleurrijk glazuur en feestelijke sprinkles. Deze activiteit combineert lekker eten met creativiteit, perfect voor het hele gezin.
  2. Kerstfilmavond: Organiseer een knusse filmavond thuis. Kies een selectie van favoriete kerstfilms, zorg voor warme dekens, popcorn en misschien zelfs wat warme chocolademelk. Een perfecte manier om samen te ontspannen.
  3. Zelfgemaakte kerstversiering: Laat de creativiteit stromen met een knutselsessie voor het maken van unieke kerstversieringen. Maak samen slingers, papieren sneeuwvlokken of versier glazen ballen. Deze zelfgemaakte decoraties zullen een persoonlijk tintje geven aan jullie feestelijke omgeving.
  4. Knutselen: Geef de kinderen de ruimte om hun creativiteit te uiten door kerstkaarten te maken of cadeaupapier te versieren. Het resultaat zal niet alleen uniek zijn, maar ook dienen als dierbare herinnering aan de vakantie.
  5. Spelletjesavond: Breng gezellige avonden door met het spelen van kerstbordspellen. Kies spellen die geschikt zijn voor alle leeftijden en geniet van quality time met het gezin.

Thuisactiviteiten zonder Kinderen

  1. Kerstboek lezen: Creëer een rustige leeshoek en duik in een goed kerstboek. Of het nu een klassiek verhaal is of een nieuw ontdekte roman, een boek kan een geweldige metgezel zijn tijdens de vakantie.
  2. Kookchallenge: Stel je kookvaardigheden op de proef door nieuwe en feestelijke kerstrecepten uit te proberen. Daag jezelf uit en geniet van heerlijke resultaten.
  3. Thema-avond: Organiseer een speciale kerstthema-avond. Kies een thema zoals "Winter Wonderland" of "Foute Kersttruien" en decoreer je huis dienovereenkomstig.
  4. Puzzel maken: Ga de uitdaging aan met een intrigerende kerstpuzzel. Werk samen om de stukjes op hun plaats te leggen en creëer een prachtige afbeelding.
  5. Wijn- en kaasproeverij: Verwen jezelf met een ontspannen avond vol heerlijke wijnen en kazen. Ontdek nieuwe smaken en geniet van elkaars gezelschap.

Buitenshuisactiviteiten met Kinderen

  1. Schaatsen: Bezoek een lokale ijsbaan en geniet van een dagje schaatsen. Het is een leuke manier om in beweging te blijven en het winterse landschap te ervaren.
  2. Kerstmarkt bezoeken: Verken de magie van een lokale kerstmarkt. Proef lekkernijen, bewonder ambachtelijke kunstwerken en geniet van de festiviteiten.
  3. Lichtjesroute: Maak een wandeling door de buurt en bewonder de prachtige kerstverlichting. Het is een betoverende ervaring die de feeststemming versterkt.
  4. Sleeën: Zoek een heuvel in de buurt en ga sleeën met het gezin. Voel de adrenaline terwijl je naar beneden glijdt en maak onvergetelijke herinneringen.
  5. Kerstbioscoop: Bezoek een lokale bioscoop en geniet van een familievriendelijke kerstfilm op het grote scherm. Een leuke uitstap voor het hele gezin.

Buitenshuisactiviteiten zonder Kinderen

  1. Winterwandeling: Verken besneeuwde paden en geniet van de serene winterse omgeving. Het is een verfrissende manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
  2. Kerstconcert bijwonen: Bezoek een lokaal kerstconcert en laat je betoveren door live kerstmuziek. Een culturele ervaring om samen van te genieten.
  3. Weekendje weg: Plan een romantisch of ontspannend weekendje weg tijdens de kerstvakantie. Ontdek nieuwe plekken en maak van de gelegenheid gebruik om samen quality time door te brengen.
  4. Culinair uit eten: Reserveer een tafel bij een restaurant met speciale kerstmenu's. Laat je verwennen met culinaire hoogstandjes en geniet van een zorgeloze avond uit.
  5. Kersttheater: Koop kaartjes voor een kerstvoorstelling of -musical. Ervaar de magie van live entertainment en deel samen een onvergetelijke avond.

Activiteiten voor Iedereen

  1. Fondue-avond: Breng vrienden en familie samen voor een gezellige fondue-avond. Geniet van verschillende dipsausjes en smeltkazen.
  2. Kerstkaraoke: Zing samen jullie favoriete kerstliedjes en organiseer een vrolijke karaokeavond. Het draait allemaal om plezier en samenzijn.
  3. Gezamenlijke kerstkaart: Maak een groepsfoto in feestelijke kleding en ontwerp samen een gepersonaliseerde kerstkaart. Een leuke manier om geliefden te laten weten dat je aan ze denkt.
  4. Kerstfoto's maken: Kleed je in je beste kerstoutfits en maak leuke, feestelijke foto's. Deel ze op sociale media of bewaar ze als dierbare herinneringen.
  5. Vrijwilligerswerk: Zoek lokale vrijwilligersmogelijkheden tijdens de kerstperiode. Draag bij aan de gemeenschap en ervaar de vreugde van geven.

Virtuele Activiteiten

  1. Online spelletjesavond: Organiseer een avond vol online bordspellen of videogames. Blijf verbonden met vrienden en familie, zelfs als je op afstand bent.
  2. Videobel met familie: Plan een virtuele bijeenkomst en deel kerstwensen met familieleden die ver weg zijn. Het is een mooie manier om toch samen te zijn.
  3. Kerstquiz: Daag vrienden en familie uit met een virtuele kerstquiz. Test jullie kennis over kersttradities en -geschiedenis.
  4. Kerstfilmmarathon: Kijk samen naar films via videoverbindingen. Stem af op dezelfde film en deel je favoriete momenten op afstand.
  5. Digitale cadeau-uitwisseling: Registreer voor een virtuele Secret Santa en verstuur cadeaus online. Het brengt de vreugde van cadeau-uitwisseling naar het digitale rijk.

Creatieve Activiteiten

  1. Kerstgedichten schrijven: Laat je inspireren door de feestelijke sfeer en schrijf persoonlijke kerstgedichten. Deel ze met dierbaren als hartverwarmend cadeau.
  2. DIY kerstcadeaus: Maak zelfgemaakte geschenken zoals kaarsen, gebreide items of andere creatieve verrassingen. Handgemaakte cadeaus stralen extra liefde uit.
  3. Schilderworkshop: Volg online tutorials voor het schilderen van kerstscènes. Ontdek je innerlijke kunstenaar en creëer unieke kunstwerken.
  4. Liedjes componeren: Experimenteer met het schrijven van je eigen kerstliedjes. Het hoeft niet perfect te zijn; het gaat om het plezier van creatie.
  5. Kerstverhaal schrijven: Bedenk samen een uniek kerstverhaal en deel het met anderen. Het kan een fantastische manier zijn om de verbeelding te laten floreren.

Avontuurlijke Activiteiten

  1. Kerstpicknick: Geniet van een winterse picknick op een schilderachtige locatie. Neem warme dranken, dekens en lekkernijen mee voor een onvergetelijke ervaring.
  2. Sterrenkijken: Leer samen sterrenbeelden en planeten herkennen. Een nachtelijke wandeling onder de sterrenhemel kan magisch zijn.
  3. Kerstcamping: Kampeer in de winterse natuur en geniet van de stilte en heldere nachtelijke lucht. Zorg voor warme kleding en een knapperend kampvuur.
  4. IJsklimmen: Voor de avontuurlijke types: probeer ijsklimmen met ervaren instructeurs. Een opwindende activiteit voor wie van een uitdaging houdt.
  5. Geocaching: Verken de omgeving met geocaching en zoek kerstschatten. Het combineert avontuur en navigatie, perfect voor buitenliefhebbers.

Ontspannende Activiteiten

  1. Spa-dag thuis: Verwen jezelf met een ontspannen dagje spa thuis. Gebruik geurige oliën, gezichtsmaskers en neem de tijd om te ontspannen.
  2. Yoga in de sneeuw: Probeer winterse yoga-oefeningen in de buitenlucht. Frisse lucht en beweging zijn goed voor lichaam en geest.
  3. Sauna-ervaring: Bezoek een lokale sauna voor een ontspannende ervaring. Warm op, ontspan en geniet van de rustige sfeer.
  4. Massage-avond: Geef elkaar ontspannende massages met geurige oliën. Creëer een rustgevende ambiance voor een avond van pure ontspanning.
  5. Meditatie bij zonsondergang: Mediteer samen bij zonsondergang en reflecteer op het afgelopen jaar. Een rustige manier om de vakantie af te sluiten.

Educatieve Activiteiten

  1. Kerstgeschiedenis onderzoeken: Leer over verschillende kersttradities wereldwijd. Het vergroten van kennis over diverse culturen kan verrijkend zijn.
  2. Kerststerren observeren: Leer sterrenbeelden herkennen en observeer de nachtelijke hemel. Een educatieve en serene activiteit.
  3. Kerstbakworkshop: Volg online bakcursussen met kerstthema en verbeter je bakvaardigheden. Ontdek nieuwe recepten en technieken.
  4. Kerstboekclub: Lees samen een kerstboek en plan een discussie over het verhaal. Het delen van leeservaringen kan boeiende gesprekken opleveren.
  5. Kersttaaluitwisseling: Leer basiszinnen in een andere taal voor kerst en wissel kerstgroeten uit in de nieuwe taal. Een leuke manier om culturele diversiteit te omarmen.

Dat zijn 50 geweldige activiteiten om de kerstvakantie in stijl door te brengen. Of je nu deelneemt aan creatieve knutselsessies, geniet van winterse buitenavonturen, of gewoon ontspant met dierbaren, we hopen dat deze lijst je geïnspireerd heeft om deze vakantieperiode onvergetelijk te maken. Van ons allemaal: een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar! Laat de feestvreugde beginnen! 🎄🌟

Lees ook